Collage - Genforeningen 1920 - 2020

Genforeningen 1920 - 2020

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix, Museum Sønderjylland, Sønderborg Kommune, Lene Esthave

I 2020 og 2021 markerede vi 100 året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Selvom vi nu er på den anden side af 100 års markeringen, så er der stadig rig mulighed for at dykke ned i de historiske oplevelser i Sønderjylland. Besøg evt. Folkehjem eller museet på Sønderborg Slot.

Vi har samlet en oversigt over ti steder og aktiviteter, der alle er relaterede til Genforeningen. Tag et kig på listen og se om der er nogle du mangler at opleve.

Historisk baggrund

Efter den 2. Slesvigske Krig i 1864 tabte Danmark de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg til Preussen (fra 1871 Tyskland) og Østrig. Sønderjylland, som var det oprindelige navn på hertugdømmet Slesvig, var hermed tabt til Tyskland.

Det store flertal af befolkningen i Sønderjyllands nordlige del følte sig dog som danske. Det betød at ønsket om en genforening med i det mindste dele af Sønderjylland havde stor udbredelse i Danmark i anden halvdel af 1800 tallet. Først med det tyske nederlag i 1. verdenskrig blev genforeningen imidlertid en realistisk politisk mulighed. 

 

H.P. Hanssen, som var de dansksindede sønderjyders politiske leder og rigsdagsmand i Berlin, bekendtgør den 17. november 1918, at Den Nordslesvigske Vælgerforening kræver det slesvigske grænsespørgsmål løst ved en folkeafstemning, og at der er udsigter til, at Sønderjylland bliver genforenet med Danmark. Det sker fra balkonen på Folkehjem i Aabenraa.

Grænsespørgsmålet blev løst ved en folkeafstemning. Det skete i 1920, efter afholdelse af to afstemninger. En i det der blev kaldt zone 1 (Som var Nordslesvig) og en i zone 2 (Som var mellem Slesvig og Flensborg). Befolkningerne i de to zoner skulle stemme om, hvorvidt de ønskede at være en del af Danmark eller af Tyskland.

Tidsforløb 1920

10. februar 1920
Afstemning i 1. zone (Nordslesvig - i dag det vi kender som Sønderjylland). 75 % stemmer for at området skulle være dansk.

14. marts 1920
Afstemning i 2. zone (Mellemslesvig) 80 % stemmer for at dette område skulle forblive en del af Tyskland. 
Afstemningen i de to zoner afgjorde placeringen af landegrænsen mellem Danmark og Tyskland.

05. maj 1920
Dansk militær overtager 1. zone, og dagen efter udpegedes Viggo Rothe Haarløv som civil administrator for 1. zone.

15. juni 1920
Danmark får overdraget Sønderjylland, men de allierede beholder foreløbig suveræniteten over området. Den får Danmark først 5. juli med tilbagevirkende kraft fra 15. juni.

09. juli 1920
Christian X underskriver ”Lov om indlemmelse af de sønderjyske landsdele i kongeriget”, og Sønderjylland er nu en del af Danmark.

10. juli 1920
Christian X og sønnerne Knud og Frederik rider symbolsk over den gamle grænse nord for Christiansfeld. Efterfølgende modtages den kongelige familie med festgudstjeneste i Haderslev og besøg på Folkehjem i Aabenraa.

11. juli 1920
Den centrale Genforeningsfest finder sted på Dybbøl Banke. Udover kongefamilien deltager mellem 50.000 og 100.000 mennesker i fejringen.

12. juli 1920
Christian X modtages på torvet i Tønder af byens tysksindede borgmester. Samme dag møder kongen en skare dansksindede borgere fra Flensborg i Kruså.

Meget mere Sønderjylland...

Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland
Historie Center Dybbøl Banke
Historiecenter Dybbøl Banke
Sønderjyske soldater i skyttegraven under 1. Verdenskrig - måske Verdun
1. Verdenskrig i Sønderjylland
Kaskelothval på Nationalmuseets Kommandørgård på Rømø
Skumsprøjt, skibe og hvalfangst - Sønderjyllands maritime historie
To vægtere på Vægterpladsen i Aabenraa
Vægterne i Aabenraa og Haderslev