Nationalpark Vadehavet
I 2014 blev den danske del af Vadehavet optaget på UNESCOs verdensarvsliste.
Naturen er tæt på ved Vadehavet og de glade græsenge, hvor tidevandet giver næring til et hav af dyr og planter.
Her græsser får og kvæg, der bliver til det fineste lammekød og de møreste bøffer. Her summer bier, der laver honning af marskens blomster. Og her lever rejer, der med sine fine konsistens og milde smag klæder et godt stykke brød og tigger efter en rensende snaps lavet med naturens egne urter.
Vadehavet er et regulært skatkammer, når det kommer til fødevarer af høj kvalitet. Kreaturer og lam spiser græs og urter fulde af salt, og det giver kødet en hel så særlig smagsprofil. Samtidig har dyrene masser af frisk luft og tid til at vokse, så smagen bliver kompleks og mild på samme tid.
Der stammer en hel række af fødevarer fra Vadehavet, og produkter, som lever op til en række krav, har lov til at smykke sig med Nationalpark Vadehavets logo. Det kræver, at hovedingredienserne stammer fra Nationalparkens område - og gerne at forarbejdningen også finder sted i en vadehavskommune.
Hvis en fødevareproducent ønsker at kalde sit produkt for et Vadehavsprodukt skal han eller hun indstille det til Nationalpark Vadehavets partnerudvalg. Udvalget vurderer produktet og giver det point ud fra en række faste kriterier - fx om hovedingredienserne stammer fra Vadehavet - og opnår produktet nok point er det godkendt som vadehavsprodukt.
Det er dog ikke kun fødevarer, der kan smykke sig med nationalparkens logo. Også andre produkter stammer fra Vadehavet, hvor fx uld og rav også er godkendte som vadehavsprodukter. Og ofte kan du komme på guidede ture ud til Vadehavet og selv prøve at samle urter, østers og andre godter fra området.