Ramsløg ved Arnkil

Brug naturens råvarer i det tidlige forår – Ramsløg på Arnkil

Foto: Mabel Amber - Pixabay

For en naturvejleder, der elsker vild mad, er en gåtur i Arnkil Skov i det tidlige forår (februar - maj) startskuddet til sæsonens brug af naturens råvarer. 

Naturvejleder Rasmus Ladekjær Nielsen er vild med vild mad og foreslår nogle lækre rette, hvor der benyttes ramsløg plukket ved Arnkil.

Der bredder sig nemlig en liflig duft af hvidløg i skovbunden. Det er selvfølgelig ramsløg, der dækker skovbunden og bare står og venter på at komme med hjem i køkkenet.

På toppen af Kær Halvø, klemt inde mellem Augustenborg Fjord og Als Sund, ligger Arnkil Skov og Arnkilsøre. Arealet på 106 ha er ejet af Naturstyrelsen, hvoraf skovbevoksningen udgør 66 ha og det overdrevslignende sletteareal yderst på Arnkilsøre ca. 30 ha. Jeg sætter stor pris på at gå tur i området, da det er så varieret med store bøgeskove, strand og kystskrænter og åbne vider.

På kystskrænterne stikker bøgetræernes rødder frem og danner naturens egen legeplads til børn og barnlige sjæle. Da arealet er statsejet er det muligt at færdes på hele arealet, og der er fri teltning i skoven, det vil sige at man må overnatte overalt, bortset fra indhegninger, på fortidsminder og på stranden.

Området byder også på en spændende kulturhistorie, da det var her preusserne gik i land under overgangen til Als den 29. juni 1864, der er derfor er en del mindesten i området.

Rasmus L. Nielsen
Foto: Bo Bach
På tur med Rasmus Ladekjær Nielsen
Liljekonvaller
Foto: Ireneusz Gawlinski - Pixabay
Liljekonvallen er smuk og velduftende, men giftig!

Ramsløg er i løgfamilien og har en karakteristisk hvidløgssmag og duft. De indeholder masser C-vitamin, faktisk 20-40 gange så meget som i citroner. Ramsløg har ellipseformede, grønne blade og hvide, stjernelignende blomster, der sidder i små skærme. Bladene har stilk i bunden og samles som en buket ved jorden. Blomsterskærmene sidder på trekantede, høje stilke. Ramsløg bliver mellem 20 og 40 cm høj. Når ramsløg afblomstrer, dannes der små, runde frøkapsler i klynger på tre.

Ramsløg kan forveksles med liljekonvaller og høsttidsløs, som er meget giftige at spise. Derfor er det meget vigtigt at være opmærksom, når man plukker ramsløg. Ramsløgene kan især kendes på deres stærke løglugt.

HUSK: Spis kun planter du kender med sikkerhed!

Ofte bruges ramsløg til at lave pesto og andet dyppelse, men der findes mange andre gode måder at bruge ramsløg på.
I min familie er ramsløgsnurre og kartoffelsuppe med ramsløg i høj kurs.

God tur til Arnkil!

Rasmus Ladekjær Nielsen
Naturvejleder i Sønderborg

Naturvejlederne anbefaler

Opdag flere naturområder, aktiviteter og dyrearter med anbefalinger fra Naturvejlederne Sønderborg.

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish