Blomeskobbel
Sønderjyllands største samling af gravhøje ligger i den lille skov Blomeskobbel på øen Als.
Tag en pause fra kunstigt lys, fjernsyn og computer
- oplev det mørkeste mørke!
Naturvejleder Helle Tychsen Bojsen vil gerne inspirere folk til at tage væk fra alt kunstigt lys og opleve den natsorte natur under en mørkevandring på Sydals i Sønderborg-området.
Mørke – godt for krop og sjæl
Hvis I trænger til en lidt anderledes oplevelse er her et godt tip, til endnu en af de gratis glæder vores fantastiske natur kan tilbyde. I kan planlægge en mørke-vandring, hvor I pakker en rygsæk med varm solbærsaft og lidt natmad, vækker ungerne efter mørkets frembrud og tager dem med til Sydals, hvor I finder de mørkeste områder i Sønderborg Kommune.
Det naturlige mørke, uden kunstigt lys fra byer, gadebelysning, LED lamper og computerskærme er både sundt for kroppen og godt for sjælen. Mennesket har altid været fascineret af nattens mørke og synet af stjernehimmelen får os ofte til at føle os som en del af en større sammenhæng. Samtidig udskiller vi, når mørket falder på, det vigtige hormon melatonin, der har stor betydning for både vores fysiske og psykiske helbred.
Et godt udgangspunkt for jeres tur kunne være p-pladsen i udkanten af skoven ved Blomeskobbel. Gå en stille tur gennem nattens mørke hånd i hånd og læg mærke til hvad I oplever, når I ikke kan se ret meget andet end omridset af hinanden. Hvis det er efterår eller vinter er det virkelig fikst at tage varmt tøj på – gerne en termokedeldragt, hvis man skulle være så heldig at eje sådan én. Den er varm, tåler skidt og kanel og klæder simpelthen enhver krop. Hvis I således har godt med tøj på, kan I prøve at sætte jer lidt væk fra hinanden, eller tæt sammen, afhængigt af familiens temperament og mod, og nyde en halv times stillesidning i mørket. Her kan I lytte til nattens lyde og åbne jeres sanser for nattens liv og stemning.
Gespenster, lygtemænd og troldtøj
Hvis I godt kan lide gode fortællinger I jeres familie (og ikke har noget imod at jeres mindste unger nok kommer til at sove tæt på de voksne i nat), kan jeres tur ud i mørket jo passende gøres ekstra stemningsfuld med en spøgelseshistorie. Måske rundt om et bål, som I tænder på en af kommunens mange offentlige bålpladser, hvor I samtidig kan nyde jeres forsyninger fra rygsækken. Men vid, at der tæt på nogle af de moseområder, der findes på Als, ofte ses lygtemænd, der prøver at lokke jer ud i de mørke og sumpede områder. Lygtemænd kan dele sig og blive til flere og flere, så deres tiltrækningskraft mod mosen bliver større. Husk dog at I altid kan beskytte jer mod lygtemænd og andet troldtøj ved at vende jeres hue eller trøje på vrangen når I er på vandretur i mørket.
Der er imidlertid også andre gespenster, man ved spøger flere steder på Sydals. Blandt andet tæt på Asserballeskov, hvor der ligger en høj der kaldes for Hokenholt, hvor det siges at spøge ganske forfærdeligt, uden at man egentlig kender grunden til det. Det begynder ud på aftenen og kulminerer ved midnatstid. Det pusler omkring nattevandreren overalt, stemmer taler, mørket genlyder af høje råb, latter, sukken og stønnen. Nogen gange bliver det ved lydene, men når spøgelserne rigtig er i stødet, viser de sig også i skikkelse af de forfærdeligste uhyrer: Man ser omridsene af kæmpemæssige skikkelser, nogle af dem er set som menneskekroppe med dyrehoveder og de vrider og vender sig som i en tosset dans.
Sydals’ beboere ved udmærket godt, at man skal gå langt uden om Hokenholt på aftner og nætter, hvor spøgelsernes karneval finder sted. Derfor står de altid en stund og lytter inden de vover sig forbi højen. Åndernes fester går nemlig ikke stille af sig og sære lyde kan høres på lang afstand. Er I imidlertid så uheldige alligevel at komme ind i den vilde tummel, skal I blot gå forbi uden på nogen måde at lade jer påvirke at det I måtte høre eller se. For hvis I reagerer på gespensternes færden, risikerer I at komme i deres magt og det siges at have kostet nattevandrere forstanden.
Så nyd mørket og pas på hinanden deruhuhuude.
Rigtig god nattetur!
Helle Tychsen Bojsen
Naturvejlederne Sønderborg
Kilde: Spøgelseshistorien fra Hokenholt er læst i ”Spøgelser og Sagn – fra Dansk Natur”, Syd og Sønderjylland samt Øerne – bind 2. Af Gorm Benzon
Læs mere om den lille skov Blomeskobbel og planlæg din mørkevandring ud fra bålpladser og overnatningssteder i den frie natur.
Oplev stjernehimmelen i et nyt perspektiv og få dine egne billeder med hjem af den.
Lige så uhyggelige, som skovene kan være om natten, lige så hyggelige kan de være ved dagslys. Naturvejlederne Sønderborg anbefaler flere naturområder og aktiviteter.