Ringriderdyst i Sønderborg

Ringridning er en fest!

Foto: Colourbox

Ringridning i Sønderjylland er en fest - ikke blot for rytterne men også for alle gæsterne på pladsen.

Ringridning stammer helt tilbage fra middelalderen, hvor man udskiftede kampene på liv og død mellem to mænd med lanser med denne mere fredelige træningsform. Herhjemme var kong Christian IV meget begejstret for ringridning i konkurrenceform. I dag konkurrerer deltagerne i ringridning om at være bedst til at galoppere ned ad en bane med en lanse i hånden for derefter at støde spidsen af lansen gennem en lille ring, der bliver gradvist mindre, som konkurrencen skrider frem.

Ringridning er ganske populært i især den østlige del af Sønderjylland, hvor mange byer har hvert sit arrangement. Det har ofte karakter af en byfest, hvor man dyster om dagen og forlyster sig i ølteltet om aftenen. Til festerne er de såkaldte ringriderpølser meget populære, og egnens slagtere konkurrerer om at fremstille de bedste af slagsen.

De største ringriderfester finder hvert år sted i Aabenraa og Sønderborg i juli måned. Udover selve konkurrencerne er der forskellige former for underholdning. Mest imponerende er de store optog gennem byens gader, hvor flere hundrede heste og ryttere deltager. Undervejs er de akkompagneret af flere orkestre.

Optog i forbindelse med ringriderfesten i Aabenraa
Foto: Dan Colmorn
Ringriderdyst i Aabenraa
Foto: Dan Colmorn

Større ringriderfester

Oplev stemningen og konkurrencen tæt på. Fælles for arrangementerne herunder er, at udover selve ringriderkonkurrencen er der også et væld af andre aktiviteter for gæster.

Hvis du har fået lyst til at overvære en ringrider konkurrence - stor eller lille - har vi lavet en oversigt over årets arrangementer.

Historisk ringridning

På den historiske ringriderbane foran Sønderborg Slot er der i højsommeren desuden en halv times opvisning i ringridning hver tirsdag kl. 17.00, som det er gratis at overvære.

Besøger du Als uden for ringridersæsonen, kan du få et indblik i løjerne på Sønderborgs ringridermuseum, der ligger i et af byens ældste huse. 

Meget mere Sønderjylland...

Ferieaktivitet med udklædte mennesker på historie center dybbøl banke
Historiecenter Dybbøl Banke
Hans Wegner stole i Vandtårnet i Tønder
Museum Sønderjylland
Sønderjyske soldater i skyttegraven under 1. Verdenskrig - måske Verdun
1. Verdenskrig i Sønderjylland
Pigtråd ved Frøslevlejren
2. Verdenskrig i Sønderjylland
To vægtere på Vægterpladsen i Aabenraa
Vægterne i Aabenraa og Haderslev
Haderslev Domkirke
Haderslev Domkirke