Riderute Als
På Als finder du noget af den flotteste natur i Sønderjylland, med bølgende uberørte landskaber samt en lang kyststrækning. En perfekt måde at opleve denne skønne natur er til hest, hvor du får en helt anderledes intens oplevelse, når turen foregår i selskab med en firbenet ganger.
I maj 2015 åbnede en 100 km lang riderute på Als. Den går både langs kysten og inde i midten af øen. Godt en tredjedel af ruten går ad marker og grusveje, mens resten løber langs asfalterede biveje. Da ruten slutter en ring, kan du starte og slutte, hvor du ønsker det.
De fleste udvælger en del af ruten og snupper en dagstur her. Undervejs er der flere steder, hvor du kan ”parkere” din hest, så I kan få jer et hvil.
Hører du til de ambitiøse, der vil ride hele ruten eller længere, end du kan nå på en enkelt dag, findes der også råd for det. Undervejs på ruten er der nemlig 11 mulige overnatningssteder – heriblandt også et bed and breakfast med overnatningsfold til din hest.
Det mest udfordrende er dog at benytte de såkaldte ”høhoteller”, som der er flere af langs ruten. Her sover du i et shelter ude i naturen helt tæt på din hest, og det er noget af en oplevelse!
Foto:Destination Sønderjylland
6 gode heste-råd
Vi har modtaget nedenstående råd fra Ann Sophia Bertelsen og Anna Ydegaard, som red ruten i sommeren 2020
- 4 sko på hesten, da der er meget grusvej med sten. Forsko var ikke nok og vi måtte få smeden ud undervejs på ruten, for at lægge bagsko på den ene hest.
- brug træktov som tøjler. “Man kan godt ride med træktove som tøjler, men man kan ikke tøjre en hest i en tøjle” - spar opbakning og brug træktov som tøjler :-)
- elastik om maven på hesten, for at holde sadeltaskerne på plads, så de ikke hopper så meget og test ridning med sadeltasker hjemmefra.
- tag næserem af hovedtøjet. Det er vigtigt at hesten kan græsse undervejs på ruten. En hest græsser bedre uden næserem og man kan sagtens ride uden. Små græspauser på 2-5 minutter er vigtige.
- spar næserem, martingal og andet udstyr, du kan sagtens klare dig uden. Jo mindre udstyr og opbakning des bedre.
- tempo skift er vigtigt for hesten (og rytteren). Hvis det hele foregår monotomt i skridt, er vores erfaring, at hesten bliver stiv og øm. Der skal lægges trav og galop intervaller ind på de lange ruter, for at skabe bedre bevægelse og mindske stive led og ømme muskler.