Bulladen på Aarø
Bulladen - Et stykke kulturarv på Aarø
Det første du ser når du nærmer dig den hyggelige Brummers Gaard er den karakteristiske Bulladen, som stammer fra 1600-tallet og som er blevet flyttet hertil fra en lille ejendom ved Haderslev som gave fra Haderslev Kommune.
Bulhuset, som er en ren trækonstruktion, har navn efter de meget brede planker, de såkaldte bulfjæle, der udgør husets sider, og typen kendes helt tilbage til tiden omkring år 1000. Teknikken med bulkonstruktion stammer fra middelalderen og måske endda vikingetiden. Bulkonstruktionen var oprindeligt tænkt som et elementbyggeri, der nemt kunne skilles ad og samles på ny. Dette betyder at flere af de bevarede bygninger i bulkonstruktion, er blevet flyttet adskillige gange, og i dag derfor ikke står på det oprindelige sted. Fordi bygningerne var så nemme at flytte blev de ligeledes regnet for løsøre, ligesom møbler, og altså ikke som fast ejendom.
En gang var sådanne bygninger almindelige i Danmark, men findes i dag kun spredt i den østlige del af Sønderjylland. I Danmark er der flere gange blevet udstedt forbud mod at opføre huse i bulkonstruktion på grund af den store mængde træ det kræver. Men i det skovrige område mellem Kolding og Aabenraa fortsatte man trods forbuddene med at bygge bulhuse helt frem til begyndelsen af 1800-tallet. Dette skyldes at Sønderjylland på daværende tidspunkt var opdelt i hertugdømmer, der ikke skulle indordne sig lovgivningen i kongeriget, hvor det blev forbudt allerede i 1600-tallet.
Bulladen på Aarø er en af de få bevarede bullader, og den, der står på Aarø, benyttes stadig til forskellige begivenheder på øen.