Avnbøl Sned - Bambus og Ravneskov
En lille naturperle, som byder på både sjove og anderledes naturoplevelser.
Kører man ad rute 41 i retningen af Aabenraa og drejer til ventre ad Bojskovvej, ca. 2,5 km efter rundkørslen ved Ullerup, så dukker der en lille skov op på venstre side efter ca. 500 meter.
Avnbøl Sned er på ca. 44 hektar og her finder man 2 rundhøje samt en langdysse, der alle kan dateres til stenalderen (3950-2801 f.Kr.). Beplantningen er overvejende bøgetræer, med der står også eg, ask og birketræer samt rødgran og så er der lige asiaten, som ikke er hjemmehørende i de danske skove – gul bambus.
Da der under 2. Verdenskrig var mangel på bambus i Danmark, tænkte en lokal skovfoged at der kunne gøres en god forretning, så han købte gule bambus og plantede dem ud i skoven og det er aflæggere af dem man i dag kan opleve på ”bambusstien”.
Er du i skoven når skumringen sætter ind, vil du opleve flokke af store sorte fugle der opsøger skoven. Avnbøl Sned er nemlig en af de få ravneskove der findes i Danmark, hvor den mytologiske fugl overnatter.
Naturvejleder Andreas Hermann har skrevet en anbefaling af skoven, som ligger via linket - Bambusskoven Avnbøl Sned
Et kort over skoven finder du under fanen Download
Troels Trier Mørk (1906-90)
Den føromtalte skovfoged var en kendt personlighed i Broager-området og omkring Nørreskoven på øen Als. Under besættelsen i 2. Verdenskrig (1940-45) var Troels Trier Mørk ansat som statskovfoged, men samtidig var han også leder af en lejr for tyske flygtninge i Broager, sammen med den tyske lejrchef hr. Aretz, og Frihedskæmper, hvor han blandt andet trænede skydning i Skelde Kobbelskov med sin gruppe af modstandsfolk. Våbnene gemte de ved langdysserne ude i skoven.
I sin tid som skovfoged i Nørreskoven boede han med sin familie på Nygård i den nordlige del af skoven. Her avlede han blandt andet vildsvin, hvilket ikke altid var helt uden udfordringer. En af søerne havde det med at bryde ud af stalden når hun skulle fare (føde) – så forsvandt Sofie ud i skoven og dukkede først op nogle dage senere med et kuld stribede unger.
Troels var ikke bleg for at afprøver kulinariske specialiteter, hverken herhjemme eller på sine rejser i udlandet og det resulterede såmen i 2 kogebøger; Skovfogedens Vildtretter og Skovfogedens Fiskeretter. Heri finder man opskrifter på alt lige fra vinbjergsnegle over rågeunger til den lille tandhval, marsvinet.