Nydam Mose udgravning

Maritime fund af sensationel karakter

Foto: Per Poulsen

De sensationelle fund, af Hjortspringbåden (350 f.Kr.) ved Guderup på Als og Nydambåden (320 e.Kr.) ved Sundeved i Jylland, har været med til at præge den maritime historie.

Det er IKKE vikingeskibe! 
Ofte bliver Hjortspringbåden og særligt Nydambåden fejlagtigt omtalt som vikingeskibe, men der er faktisk tale om to sensationelle, maritime fund som er med til at vise skibenes udvikling over 700 år i den ældre jernalder. Fra Hjortspringbåden, en let krigskano dateret til 350 f.Kr. til den mere robuste og klinkbyggede Nydambåd, dateret til 320 e.Kr.

Vi har desværre ikke de originale mosefund liggende på museum i Sønderborg. Hjortspringbåden er udstillet på Nationalmuseet i København og Nydambåden kan ses på Gottorp Slot, der ligger ca. 1 times kørsel syd for grænsen i Tyskland. 

Ildsjæle gør det dog muligt at se tro kopier af de to både. Hos Hjortspringbådens Laug i den lille landsby Holm på Nordals, har man bygget Tilia Alsie eller måske skulle man nærmere sige syet og ved Sottrupskov Storskov på Jyllandsiden ligger den noget større egetræsbåd, Nydam Tveir.

Nydam Tveir kan ses på vandet i sommertiden, hvor medlemmer af Nydamlauget ror i skibet hver tirsdag aften - hvis altså vejrguden, Thor, er nådig!

Det her er et vikingeskib!

Vikingetiden lå omkring år 800 til 1050 og i løbet af denne periode har man valgt at sænke flere udtjente skibe ved Skuldelev i Roskilde Fjord, som spærring af indsejlingen og beskyttelse mod fremmede.

Sebbe Als - en kopi af et vikingerskib
Foto: VisitSønderborg

Sebbe Als - en kopi af et vikingerskib

Sebbe Als er bygget i Augustenborg, som den første originale kopi af "Skuldelev 5", og det ældste sejlende vikingeskib i de nordiske farvande.

Læs mere
Hjortspringbåden Telia Alsie

©Nationalmuseet DanmarkFoto:Flemming Kaul