Luftfoto af Kalvø

Kalvø - kulturhistorie og friluftsliv

Foto: Naturperlen

I bunden af Genner Bugt finder du Kalvø. En lille ø-perle med smuk natur og en maritim fortid. Øen har et rigt dyreliv, en lystbådehavn, en restaurant og et museum, der fortæller historien om dengang familien Bruhn byggede skibe til de syv verdenshave.

Den 17 hektar store ø, Kalvø, dukker for første gang op i historiebøgerne, da Valdemar Sejr nævner øen i år 1232 i sin jordebog, selvom øens historie går helt tilbage til istiden. Kalvø forbliver dog ubebygget indtil år 1847, hvor skibsreder Jørgen Bruhn (1781-1858) køber øen for 6.400 rigsdaler sølvmønt af to lokale bønner. Det bliver startskuddet til en ganske betydelig virksomhed med skibsværft, smedje og boliger i en tid, hvor større skibsværfter ellers kun fandtes i byer som København.

Værftet byggede store sejl- og handelsskibe til handelsflåden, men mistede langsomt sin betydning og byggede det sidste skib i 1868. Værftets hovedbygning, smedje og arbejderboliger er stadig velbevarede og dels beboede. Hovedhuset rummer i dag et museum - et maritimt kulturcenter, drevet af foreningen Det Maritime Kalvø, der arbejder for at fortælle Kalvøs og værftets spændende og dramatiske historie.

Ein Pärchen fährt Fahrrad über dem Damm von Kalvø
Foto: James Cripps
Kalvø mit Booten auf dem Wasser
Foto: VisitAabenraa

Ud over sin maritime historie, er Kalvø et yndet og populært udflugtsmål. Øen er forbundet med en dæmning til fastlandet, der gør transporten til og fra Kalvø ganske nem.

Kalvøs popularitet skyldes blandt andet det smukke og varierede landskab. Øen er i dag en del af et natur- og vildtreservat, hvor forskellige vandfugle yngler. Du har altså rig mulighed for at se mange spændende fugle på nært hold.

Kalvø har et fint og veludbygget stisystem med en handicapvenlig rute langs vandet, der gør det nemt at færdes på øen. Den 1,5 km lange rute går hele vejen rundt om øen og sikrer en god udsigt over vandet. Her er det oplagt at tage en madpakke med og gøre hold ved de opstillede bænke og borde langs stien.

Aurora Kanonlaug på Kalvø
Foto: VisitAabenraa
Panoramablick auf Kalvø
Foto: Raul Hirian

Foruden museet og boliger finder du også en menneskabt stenpark med karakteristiske sten fra hele Sønderjylland. Stenparken blev anlagt i forbindelse med grusgravning på øen i 1960’erne. De ca. 30 sten er placeret i en cirkel på et ørkenlignende areal midt på øen og fortæller historien om, hvordan forskellige typer sten vandrede med isen under den sidste istid fra Norge og Sverige til Danmark.

Selvom øen er lille, favner Kalvø bredt og er du til friluftsliv, kommer du her til din ret. For lyst- og fritidsfiskere, vandrere og cyklister er Kalvø et sandt mekka. Den stemningsfulde lystbådehavn med fine bad- og toiletfaciliteter for sejlere, er det centrale og oplagte samlingspunkt på øen. Du kan bade, snorkle og i farvandet omkring øen, sejle i kano eller kajak.  Er du sulten eller tørstig, byder Kalvøs eneste restaurant i det tidligere badehotel på fortrinlig frokost eller aftensmad.

Pärchen fährt Fahrrad am Yachthafen von Kalvø

Foto:James Cripps

Du kan også vælge at gå til Kalvø af Kalvøstien startende ved Genner Hoels rasteplads. Ruten er ca. tre km lang og tager ca. en time at gå. Her kommer du igennem et idyllisk og varieret skovlandskab, over kuperede marker med græssende køer og forbi flere udsigtspunkter med en storslået udsigt over øen og Genner Bugt.