Byvandring i det gamle Aabenraa
Oplev Aabenraas historie og kultur på byvandring i den gamle bydel. Udforsk de brostensbelagte gader og charmerende stræder, hvor fortidens historier møder nutidens atmosfære.
Aabenraa - en levende fortælling
Træd ind i Aabenraas rige historie, som gemmer på beretninger om handel, krige og store personligheder. Den gamle bydel byder på historiske vartegn, velbevarede huse og lokale gemmesteder, der skaber et indblik i Aabenraas udvikling gennem årene. Der er masser af historier at opleve – er du klar?
Besøg vores turistkontor på Storegade 30 i Aabenraa og lad historien begynde! Her kan du få fingrene i et kort over byen, så du nemt kan udforske Aabenraas charmerende gader og seværdigheder.
Et historisk knudepunkt
Beliggende ved fjord og tæt på grænsen til Tyskland, er Aabenraa et knudepunkt for handel og kulturel udveksling. Gennem århundrede har Aabenraa været en del af forandringerne i grænselandet, og byen afspejler derfor både danske og tyske indflydelser.
Aabenraa som søfartsby
Aabenraa var fra 1600-tallet til slutningen af 1800-tallet en søfartsby. Byens placering ved fjorden og mulighederne for leverance af træ fra de omkringliggende områder, gav gode betingelser for skibsbyggerier og søfart. Derfor blev der også fra år 1800 til 1883 bygget mere end 300 skibe, hvor over 100 af dem sejlede på langfart på verdenshavene.
Aabenraas redere og skibsbyggere formåede dog ikke at følge med udviklingen fra sejlførende træskibe til dampdrevne stålskibe, og derfor lagde det sidste skib fra havn i 1883. I dag betyder havnen og det maritime miljø stadig meget for byen, da Aabenraa havn er den eneste erhvervshavn i Sønderjylland. Den spiller derfor en afgørende rolle i import og eksport af varer til og fra Sønderjylland og Nordtyskland.
Storetorv-Storegade-Ramsherred også kendt som gågaden, var og er Aabenraas hovedgade. Her boede de fleste af byens velhavende købmænd og redere. Her finder du Det Gule Pakhus og skellet mellem Storegade 11 og 13 går langs et af de få velbevarede gavlhuse på hovedgaden.
Skibbrogade var indtil år ca. 1860 byens eneste adgangsvej til havnen. Her lå de lidt større huse. I Gildegade, som i dag også fører ned til havnen, lå små trefagsboder, hvor sømænd, skibstømrere, sejlmagere og arbejdere boede. Nr. 15 blev bygget af værftsejer Jacob Paulsen i 1752, og er stadig den dag i dag et smukt dobbelthus med karnapper.
Aabenraas gamle bydel
Ikke kun søfarten har været afgørende for byens udvikling, også Aabenraas gamle bydel vidner om hvordan byens velhavende købmænd og redere, arbejderklasse og fattigfolk boede. Byen har huset både dansk- og tysksindede borgere, som afspejlede sig i byens aviser, politik og arkitektur. Nævneværdig er familien Günderoth som grundlagde den Günderothske stiftelse for fattige, enlige og trængende kvinder. H. P. Hanssen er en anden fremtrædende karakter. I 1893 flyttede han med sin familie til Aabenraa og var en ledende organisator for danskheden i Nordslesvig.
Et af byens vigtigste historiske vartegn er Brundlund Slot, Danmarks mindste og hyggeligste slot. Brundlund Slot blev påbegyndt af Magrethe I, men er sidenhen blevet ombygget ad flere omgange. Slottet havde til formål at huse Aabenraa bys administration. I dag er slottet et kunstmuseum, som præsenterer Sønderjyllands kunst fra slutningen af 1700-tallet og frem til i dag. Til slottet hørere også den gamle slotsmølle, som i sommermånederne og op mod jul åbner sin café.
Det Gamle Rådhus på Storegade 30 er opført i årene 1828-1830, og var byens rådhus indtil 2007. Allerede fra reformationen har byen haft rådhus på dette sted. I rådhussalen hænger den oldenborgske kongerække, med tilhørende dronninger, fra Christian I til Frederik VI. I bygningen finder du også Aabenraa Turistbureau.
Nygade blev anlagt senere end hovedgaden og var en udpræget håndværkergade. Ud mod Persillegade findes byens ældste hustavle hos familien Günderoth, som også opførte nr. 46 i Nygade som Günderoths Fattigstiftelse. I Nygade nr. 41 boede H. P. Hanssen med sin familie. Han tog initiativ til Nordslesvigsk Vælgerforening og var ejer af avisen Hejmdal. Han var derfor en fremtrædende national og politisk figur for de dansksindede nordslesvigere gennem flere årtier. På Folkehjem i Genforeningsparken holdt han sin berømte tale til sønderjyderne.
Lille Pottergade og Store Pottergade har flere historiske huse. I Lille Pottergade nr. 5 ligger byens ældste fattigbolig fra 1744 og nabohuset har en smuk og velbevaret dør helt tilbage fra 1790. Store Pottergade og Persillegade munder ud ved Vægterpladsen. Den synske Jomfru Fanny boede i nr. 3b i Persillegade, og forudsagde efter sigende både krigen i 1864 og at Nordslesvig igen ville blive dansk. På Vægterpladsen findes nogle af Aabenraas mest idylliske huse. Nr. 1 er et langhus fra 1744, nr. 1a og nr. 2 er to velbevarede gavlhuse og nr. 3-5 er trefagsboder, hvor vægterne boede. Det er også herfra sommerens vægterture starter.
Ønsker du at komme på en guidet byvandring med vores dygtige og erfarne guider, kan du booke en individuel tur, når det passer dig. Kontakt Visit Aabenraa på telefon +45 7462 3500 og aftal nærmere.
Prisen for vores guidede byvandringer ligger på DKK 1.000 pr. guide for de første to timer og DKK 400 pr. påbegyndt time efterfølgende. En guidet byvandring tager typisk 1,5-2 timer.
Besøg også egnsmuseet Jacob Michelsens Gård og oplev, hvordan man boede i 1800-tallets Aabenraa.